Gebelikte Eklampsi Nedir? Belirtileri, Tedavisi

Gebelikte Eklampsi
Gebelikte Eklampsi
Bu yazıda EKLAMPSİ nedir (ne demektir), ne zaman olur? Eklampsi tedavisi ve belirtileri hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Siz de kendi tecrübelerinizi yazı sonundaki yorum alanından iletebilirsiniz.

Eklampsi Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Gebelik zehirlenmesi ( Preeklampsi) yaşayan anne adaylarının yaşadığı epilepsi tarzındaki nöbetlere eklampsi denilmektedir. Gebelik zehirlenmesi anne ve bebeğin yaşamını tehlikeye sokacak kadar tehlikeli bir durumdur. Bu nedenle yüksek tansiyon, ödem ve idrarda olması gerekenden çok daha fazla protein bulunması ile tespit edilebilmektedir. 

Gebelik zehirlenmesi hastaların % 6’sında yaşanabilmektedir. Gebelik zehirlenmesi yaşayan annenin bebeği yeteri kadar besleyemediği için hemen müdahale edilmesi gerekmektedir. 

Peki, eklampsi nedir? Eklampsi, anne adayının bu zehirlenme sırasında epilepsi atağının bezeri bir nöbet geçirmesi durumudur. Bu nöbet sırasında kol ve bacaklarda kasılmalar ve kısa süreli bilinç kayıpları yaşanabilmektedir. Bu krizler genelde doğum esnasında ve doğumdan iki gün sonra gözlemlenmektedir.

Hipertansiyon ve proteinürisi olan bir gebede, 20. gebelik haftasından sonra veya postpartum ilk 48 saat içerisinde generalize konvülziyonlann ve/veya komanın oluşması ile eklampsi tanısı konulur. *

Eklampsi Belirtileri

  • Şiddetli baş ağrıları, 
  • Şiddetli ve ısrarlı başağrısı, 
  • Skotom ve fotofobi gibi görme bozukluktan,
  • Epigastrik ağrı, 
  • Kusma ve klonusla birlikte olan derin tendon reflekslerinde artma
  • Yaşanan nöbetler,
  • Mide, karaciğer ve karında ağrı,
  • Görme sıkıntıları,
  • Kısa süreli bilinç kayıpları, 
  • El, yüz, ayak ve bacaklarda ödem,
  • Yüksek kan basıncı,
  • İdrarda olması gerekenden fazla protein bulunması,
  • İdrar miktarındaki azalma, 
  • Şiddetli karın ağrısı, eklampsi yaşayan hastalarda gözlemlenmektedir.

Eklampsinin Tedavisi

Eklampsinin kesin ve tek tedavisi doğumdur. Konvülziyonlar ve hipertansiyon kontrol altına alınıp, annenin durumu stabilleştikten sonra doğum gerçekleştirilmelidir*.

Anne adayları ilk nöbeti geçirmelerinin hemen ardından doktora başvurmalıdır. Doktorunuz gerekli tetkikleri yaparak sizin bebeğinizin sağlığını korumak için gereken her şeyi yapacaktır.

Doktorunuz size eklampsi teşhisi koyduktan sonra bebeğinizin normal zamanında doğması için ne gerekiyorsa mutlaka yapacaktır. Ancak yaşadığınız bu nöbetler ileri boyuta gelmiş ise bebeğiniz prematüre olarak doğabilir. Yaşadığınız nöbetler sık değil ise doktorunuz gerekli ilaç tedavisini düzenleyerek normal zamanda veya planlanandan dört hafta kadar önce doğumunuzu gerçekleştirmenizi sağlayabilir.

Anne adayının tekrar nöbet geçirmesinin önüne geçmek amacı ile hemen magnezyum tedavisine başlanabilir. Ayrıca bu nöbetler sırasında kan basıncınızda fazlaca yükselmektedir. Bu nedenle doktorunuz size kan basıncınızı düzenleyecek ilaçlarda başlayabilir.

Anne adayı olarak eklampsi nedir? Öğrendikten sonra doğumunuza kadar bu krizleri yaşabileceğinizi aklınızdan çıkarmamalısınız. Doktorunuz doğumunuzu gerçekleştirdikten sonrada sizi hemen taburcu etmeyecektir. 2 ila 4 gün arasında gereken ilaçlar verilerek nöbetlerinizin değerlendirilmesi yapılacaktır. Taburcu olduktan sonrada yine kontrolleriniz devam edebilir. Bu endişeye kapılacak bir durum değildir.

Ayrıca Gebelik Zehirlenmesi (Preeklampsi) Nedir? adlı makaleyi de okumanızda fayda vardır.

Kaynaklar:

Post a Comment

Yazıya bir yorum yap

Daha yeni Daha eski