Hamilelikte (Gebelikte) Yerleşme Kanaması

Yerleşme Kanaması
Yerleşme Kanaması
Hamilelikte (Gebelikte) Yerleşme Kanaması hakkında soru cevaplar ve detaylar.
1- Hangi renk olur?: Normal adet kanaması parlak kırmızı renktedir. İmplatasyon (yerleşme) kanaması ise açık kırmızı, pembemsi bir renkte veya kahverengi olur.
2- Ne kadar, Kaç gün sürer?: Yerleşme kanaması ise tek bir sefer olabileceği gibi iki güne kadar uzayabilir.
3- Kaç gün sonra olur?: Döllenmeden 6-7 gün sonra, adet zamanından önce olur.
4- Hamileliğin kaçıncı gününde (ne zaman gelir) olur? (kaçıncı gün olur): Genellikle döllenmeden 6-7 gün sonra görülür.
5- Nasıl olur?: Adet kanamaları her kadında farklılık gösterse de kanama şeklinde gerçekleşir. Yerleşme kanaması ise lekelenme şeklinde olur.
6- Nasıl anlaşılır?: Adet zamanından önce olur. Lekelenme şeklindedir. Açık kırmızı, pembemsi bir renkte veya kahverengi olur.
7- Ne zaman başlar? : Döllenmeden 6-7 gün sonra görülür.

Hamilelikte (gebelikte) Yerleşme Kanaması

Halk arasında üstüne görme olarak adlandırılan, hamilelikte yerleşme kanaması yani implatasyon kanaması döllenmeden 6-7 gün sonra görülür. Hamileliğin diğer belirtileri gözlenmiyorsa veya planlı bir hamilelik değilse adet kanaması ile karıştırılabilir. Hamileliğin başlangıcında 6 ila 12. günler arasında döllenmiş yumurta rahme düşer. Her adet dönemi öncesi rahim döllenme için hazırlanır. Oksijen ve besin açısından zengin bir doku oluşturur.Döllenme gerçekleşmez ise bu doku adet kanaması ile atılır. Döllenme gerçekleştiğinde döllenmiş yumurta bu dokuya yerleşir. Rahmin iç dokusuna yerleşmesi esnasında kılcal damarlarda bir miktar kanama olabilir. İmplatasyon kanaması da bu yerleşme esnasında oluşur. Bu zararsız bir kanamadır.

Yerleşme Kanaması Nasıl Ayırt Edilir?

Adet kanaması ve hamilelikte yerleşme kanaması her ne kadar karıştırılsa da bir birlerinden farklıdır.
  • Yerleşme kanaması adet zamanından önce olur. 
  • Adet kanamaları ortalama 4 ila 7 gün sürer. Yerleşme kanaması ise tek bir sefer olabileceği gibi iki güne kadar uzayabilir. 
  • Normal adet kanaması parlak kırmızı renktedir. İmplatasyon kanaması ise açık kırmızı, pembemsi bir renkte veya kahverengi olur. 
  • Adet kanamaları her kadında farklılık gösterse de kanama şeklinde gerçekleşir. Yerleşme kanaması ise lekelenme şeklinde olur.

Hamilelikte Yerleşme Kanaması Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hamileliklerin hepsinde yerleşme kanaması gözlenmez. Genel olarak üç hamile kadından biri bu kanamayı yaşar. İlk hamileliklerde daha şiddet olabilir ve adet kanaması ile karıştırılma olasılığı daha yüksektir. Kanamanın şiddeti ve süresi kadını fizyolojik ve anatomik özelliklerine göre değişir. İmplantasyon kanaması hamilelik başlangıcında yaşanan oldukça normal bir durumdur. Anne ya da bebek açısından endişelenmeyi gerektirecek bir durum değildir. Bu kanama gözlemlendiğinde doktora gitmeye gerek duyulmayabilir. Dört- beş gün daha bekledikten sonra gebelik testi yapılabilir veya doktora gidilebilir. Bu kanama hamileliğin erken belirtilerinden olup testlerde pozitif sonuç görülmeyebilir.

Normal şartlarda implatasyon kanaması bir iki günlük bir lekelenme şeklinde seyreder. Hamilelikte yerleşme kanaması iki günden uzun sürerse, adet kanamasıyla karıştırılmadığı taktirde doktora danışmakta fayda olacaktır. Kanamaya bel veya kasık ağrısı ya da ikisi birlikte eşlik ediyorsa mutlaka doktorunuza görünmelisiniz. Bu kanama ve ağrılar düşük veya dış gebelik belirtisi olabilir.

Post a Comment

Yazıya bir yorum yap

Daha yeni Daha eski