Yenidoğan Bezindeki Kiremit Rengi Pembe Leke (Bezdeki Kan Lekesi)

Bebek Bezindeki Kan Benzeri Kiremit Rengi Leke
Bebek Bezindeki Kan Benzeri Leke
Yenidoğan bezinde genellikle ilk 1 yıl içinde görülen  pembe, kiremit rengi (turuncumsu) leke anneler tarafından kan sanılmakta ve çoğu zaman telaş içerisinde doktora koşulmaktadırlar. Bu leke genellikle idrar bölgesinde (pipi ucunun geldiği kısım) 1 damla şeklinde görülmektedir. Çoğu anne bu lekeyi kan zannetmektedir. Oysa bu leke sanıldığı gibi kan değildir.
  • Bu pembelik genellikle idrardaki kristallerin bezde beklemesi ile oluşmaktadır.
  • Genellikle yetersiz beslenme, uzun süre aç kalma, sıvı tüketiminin azalması sonucu idrardaki kristal atılımı artmakta ve bezde bu renk lekeler meydana gelmektedir. 
  • Nadiren de olsa idrar yolu enfeksiyonları, idrar yolunda taş ve kum oluşumu durumlarında da idrar yolunda kanama olup bu durum meydana gelmektedir. Kanama olması durumu çok nadir bir durumdur. Kanama olması durumunda bu leke kırmızı renkli olur ve kana benzer. Eğer leke ufak ve kiremit rengi (pembe) ise endişelenmeye gerek yoktur.
  • Zaman zaman anne tarafından kullanılan ilaçlarda bu duruma neden olabilmektedir. 
Bu durumla karşılaşıldığında ilk iş bebeğin beslenmesine dikkat edilmeli ve lekelenmenin devam edip devam etmediği gözlemlenmelidir. Eğer leke devam ediyorsa idrar tahlili yaptırarak (kum oluşumuna bakmak için bazen ultrason) çocuk doktoruna başvurmalısınız.

Dikkat: Telaş etmek yerine çocuğunuzun sonraki çişlerini takip edin ve her ihtimale karşı doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.
bezdeki kan -kiremit rengi leke
bebek bezdeki kan lekesi

bebek bezdeki kan lekesi
bebek bezdeki kan lekesi

Post a Comment

Yazıya bir yorum yap

Daha yeni Daha eski