Anne Gripken Bebeğini Emzirebilir Mi?

Emziren anneler için  grip, soğuk algınlığına yakalanmak tam bir kabustur. Peki gerçekten gripken emzirmek yanlış mıdır? Grip olan anne bebeğini emzirebilir mi, sakıncaları nelerdir, hastalık döneminde emzirirken nelere dikkat edilmeli? Bu gibi sorular kafanızı kurcalıyorsa yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Grip olan anneler emzirebilir mi?

Grip damlacık ya da yakın temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Öncelikle bunu bilmekte fayda var.
Emzirme hususunda uzmanların görüşlerine bakıldığında gripken emzirmeye ara vermenin çocuk sağlığını olumsuz olarak etkileyeceğinden bahsedildiği görülmektedir.

Yani gripken emzirmeye ara verildiğinde virüs ile enfekte olan anne vücudunda virüse karşı gelişen antikorlar emzirme yolu ile bebeğe geçerek bebeğin hastalanmasında önleyici etkiler sunmaktadır. Tam aksi durumda ise antikorların koruması mümkün olmamaktadır. Anne sütü bebekleri pek çok hastalığa karşı korumaktadır. Gripken dahi annenin korunarak bebeği emzirmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Ancak emzirirken anne mutlaka maske takmalıdır.

Eğer anne emziremeyecek kadar hasta ise anne pompa yardımı ile biberona sağılıp süt bebeğe verilebilir.

Grip anneler emzirirken nelere dikkat etmelidir?

Anneler emzirme dönemlerinde grip olduklarında emzirmeleri ve sütlerinde bulunan antikorların çocuklarını koruyacakları uzmanlar tarafından açıklanmaktadır. Peki anneler bu süreçte nelere dikkat etmelidir?
  • Bebekler gripken öpülmemelidir. 
  • Bebekle gerçekleşecek olan her türlü temas için maske kullanılmalıdır.
  • Her emzirme süreci öncesinde ellerin mutlaka yıkanması gerekir. 
  • Odanın sıklıkla havalandırılması gerekir.
  • Bol miktarda su içilmesi gerekir. 
  • Uykusuz kalmadan dinlenerek sürecin daha iyi geçmesi sağlanmalıdır.
  • Beslenme şeklinde ve düzenine dikkat edilmelidir.

Grip annenin ilaç kullanımı

Emziren anne ilaçları kullanmadan önce mutlaka doktora gitmeli ve doktorun verdiği ilaçları kullanmalıdır. Doktora gidince emzirdiğinizi özellikle belirtiniz.

Grip olan annelerin bağışıklık sistemlerini güçlendirerek vücut dirençlerini arttırmaları gerekmektedir. Bu nedenle gribe karşı korunmak ve hemen atlatmak için bol taze sebze ve meyve, C vitamini içeren besinlerin tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Protein açısından zengin besin kaynakları, süt, yumurta ve yoğurt türü besinler, kırmızı et, mevsim sebzeleri mutlaka önerilen yiyecekler arasında yer almaktadır.
Daha yeni Daha eski