Bebeğin eşinin Rahim Duvarına Yapışması ( Plasenta Akreata)

Bebeğin eşi olarak bilinen plasenta rahmin iç duvarına hafifçe yapışık bir halde bulunmaktadır. Bebeğin eşinin rahim duvarına yapışması hafif bir halde ve doğum esnasında ayrılabilir durumda bulunmaktadır. Ancak bazı durumlarda bu yapışıklık daha fazla ise bu duruma bebeğin eşinin rahim duvarına yapışması ( Plasenta akreate) denilmektedir. Bu yapışıklıkların genel olarak sezaryen doğum yapan veya rahim içi bir operasyon geçiren hastalarda görülme sıklığı daha fazladır. Yani anne adayı daha önce 3 veya 4 kez sezaryen doğum yapmış ise yapışıklık olma ihtimali %70’lere ulaşmaktadır. Anne adayı bu durum ile karşılaşıp karşılaşmayacağını doğum sırasında öğrenebilmektedir.

Bebek Eşinin Rahim Duvarına Yapışmasının Tedavisi

Bebek eşinin bu durumunu anlamak için ultrason veya başka bir tetkik ile tanı koyulamamaktadır. Bebek eşinin rahim duvarına yapışması doğum esnasında anlaşılabilen bir durumdur. Eğer plasenta rahimden ayrılmıyor ise işte sıkıntı başlamış demektir. Yapışıklığın hangi boyutlarda olduğu son derece önemlidir. Çünkü rahim oldukça hassastır. Bebek eşi rahimden ayrılsa bile bazen parçalar rahme yapışmış kalabilmektedir. Eğer doğum normal yollar ile gerçekleşiyor ise kalan parçalar kürtaj ile alınabilmektedir. Ancak bu parçalar alınırken kanama yaşanması kaçınılmazdır. Bu kanamalar bazen anne hayatını tehlikeye sokacak kadar büyük boyutlara ulaşabilmektedir. Bu durumlarda annenin hayatta kalmasını sağlamak için rahmin tamamen alınması yoluna gidilmektedir. Bu durumda drahmi alınan kadın tekrar anne olamayacaktır. Ancak genel olarak rahme yapışan eş rahmin kaybedilmesi boyutuna gelmeden rahim duvarından zorlu bir işlemle de olsa temizlenir ve kanamaya doktorlar gerekli müdahaleyi yaparak kontrol altına alacaklardır.

Bebek Eşinin Rahme Yapışması Tekrar Anne Olmaya Engel midir?

Anne adayları genel olarak bebek eşinin rahim duvarına yapışması konusundan habersiz olarak doğuma girmektedirler. Çünkü öncesine bu durum maalesef anlaşılamamaktadır. Doğum sırasında doktorunuz gereken bilgilendirmeyi size yaparak anne olma şansınızı elinizden almayacak şekilde müdahalesini gerçekleştirmeye çalışacaktır. Ancak rahme yapışıklık çok fazla boyutlara ulaşmış ise bu durumda sizi hayatta tutmak için doğru kararı veren hekiminiz rahminizi alabilir. Ancak korkmanıza gerek yok çünkü rahim kaybetme sık rastlanan bir durum değildir. Bu nedenle tekrar anne olmanıza engel bir durum ekstrem bir olayla karşılaşılmaz ise mümkündür.

Post a Comment

Yazıya bir yorum yap

Daha yeni Daha eski