Bebeklerde Orta Kulak İltihabı (OTİT)

Çocuklarda Orta Kulak İltihabı
Çocuklarda Orta Kulak İltihabı
Bu yazımızda bebeklerde OTİT nasıl olur, neden olur, nasıl geçer, nasıl tedavi edilir, bulaşır mı? sorularına cevap vereceğiz.

Çocuklarda Orta Kulak İltihabı (OTİT): Çocuklar bizim dünyaya getirdiğimiz ve belli bir sürece kadar bizim sorumluluğumuzda olan varlıklar. O yüzden de gereken her türlü özeni göstermek gerekiyor ama kimi zaman çocuklarda tıpkı büyükler gibi farklı sağlık problemleri görülüyor.

İşte onlardan bir tanesi de bebeklerde orta kulak iltihabı (otit) Bu hastalık nedir sorusuna ise uzmanlar şu yanıtı veriyor: Kulak son derece detaylı olan bir organ olup orta kulak da kendi içinde değişik bölümlerden oluşur ki mukoza orta kulağı döşeyen bir bölüm olup, burada oluşan iltihaba bu isim verilmektedir.

Kimi zaman geçmeyen grip ve nezle gibi problemlerin akabinde böylesi bir sorun görülebildiği gibi şiddetli üşütmeye bağlı olarak da bu sorun ortaya çıkabilmektedir. Çocukların okul servis gibi ortamlarda bulunması bu hastalığa davetiye çıkarır iken bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için her zaman böylesi bir risk mevcuttur.

OTİT Nasıl - Neden Olur?

  • En sık görülme nedeni süt solunum yolları enfeksiyonlarıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında ve alerjik rinitte oluşan geniz akıntısı kulakla boğaz arasındaki östaki borusunu tıkar ve kapalı alanda enfeksiyon üremeye başlar. Bunu sonucunda orta kulak iltihabı başlar. 
  • Fark edilmez ve süre uzarsa biriken sıvı zarı patlatır ve iltihap dışarı akar.
  • Zar yenilenip enfeksiyon geçene kadar kulak duymaz.

Orta Kulak İltihabının Belirtileri Nelerdir?

Çocuklar yaşı fark etmeksizin kimi zaman kendilerini ifade etmekte zorlanabilirler o yüzden de bebeklerde orta kulak iltihabı (otit) hastalığına çocuk yakalanmış mı yakalanmamış mı aşağıdaki belirtilerden anlaşılabilir:
  • Şiddetli kulak ağrısı ( sebepsiz ve birden bire ortaya çıkan) 
  • Ağrıya bağlı olarak görülen ateş 
  • Hastalığın tedavi edilmeye başlanmaması durumunda kulaklarda işitme kayıplarının görülmesi 
  • Çok ileri aşamalarda ise kulak zarının delinerek hiç istenen bir durum olmamakla beraber kanlı iltihabın akması hastalığın belirtileridir ama eğer durum bu noktaya gelmiş ise her şey için çok geç olabilir.

OTİT Nasıl Tedavi Edilir?

Tüm bu belirtilerden bir veya birkaç tanesi görüldüğü zaman hemen bir çocuk doktoruna giderek bebeklerde orta kulak iltihabı (otit) hastalığının tedavisi için gerekli olan adımlar atılmalıdır. Doktorlar hastalığın durumuna göre farklı tedavi yöntemleri uygulamaktadır.

Ağrı kesici ilaçlar, antibiyotik tedavisi gibi yöntemler sıklıkla uygulanan tedavi biçimleridir. Burada orta kulak içinde yer alan iltihabın vücuttan atılması için gerekli olan tedavi yöntemleri hastalığın şiddetine göre uygulanır. Bunun yanında kulak için ödem çözücü ilaçlar verilebilmekte, burun açıcı spreyler kullanılabilmektedir. Tüm bunlar netice vermez ve eğer ağrı çok şiddetli ise kulak zarının delinmemesi için kulak çizilir.

Post a Comment

Yazıya bir yorum yap

Daha yeni Daha eski