Gebelikte (hamilelikte) Ağrı Kesici İlaç Kullanımı

Gebelikte (hamilelikte) Ağrı Kesici İlaçlar
Gebelikte (hamilelikte) Ağrı Kesici İlaçlar
Anne adayları gebeliği süresince rutin gebelik ağrıları (baş, bel, sırt ağrıları ve bacak krampları gibi.) ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu ağrılarla baş etmek için özellikle ilk hamileliğini geçiren tecrübesiz anne adayları ağrı kesici ilaç kullanmaya yeltenmektedirler. Bizde rehber olması için bu yazımızda sizlerle gebelikte ağrı kesici ilaç kullanımı hakkında bilgi vereceğiz.

Bilhassa hamileliğin ilk üç ayında ağrı kesici ya da ateş düşürücü ilaçların (aspirin, arveles, parol gibi..)  kullanılması - içilmesi - çok sakıncalı olabilmektedir. Kullanılması çok gerekli ise mutlaka doktor kontrolünde kullanmanız gerekmektedir.

Gebelikte Yaşanan Ağrılar Ve İlaç Kullanımı

Hamilelikte zorunlu olmadıkça ilaç alınması önerilmemektedir. Vitamin benzeri ilaçlar haricindeki ilaçlara, anne adayları hep şüpheyle yaklaşmaktadır. Ancak bu dönemde yaşanan bazı ağrılar, gebelikte ağrı kesici ilaç kullanımı konusunu gündeme getirmektedir. Hamilelik esnasında oluşan; bel, baş, diş, migren gibi ağrılarda ilaca başvurulması gerekebilmektedir. Normalde düşünmeksizin yapılacak bu eylemlere hamilelikte şüpheyle yaklaşılmasında yarar vardır.

Ağrı kesici ilaçlar, içerdikleri maddeler dolayısıyla masum değillerdir. Bu ilaçlar, annenin ve bebeğin kimi organlarında tahribata neden olabilecek niteliktedir. Bilhassa hamileliğin ilk üç ayında ağrı kesici ya da ateş düşürücü ilaçların kullanılması çok sakıncalı olabilmektedir. Kullanımının gerekli olduğu durumlarda ise muhakkak doktor kontrolünde olunması ve duruma uygun ilaçların kullanılması gerekmektedir.

Gebelik Kategorisinde Olan İlaçlar

Hamilelikte ilaç kullanımına yönelik çalışmalar bilimsel etik kurallarına uymadığından bu alandaki çalışmalar, ilaç kullanan gebelerin gözlenmesine dayalıdır diyebiliriz. Gebelikte ağrı kesici ilaç kullanımı konusunda en çok başvurulan ilaç grubu, parasetamol ağrı kesici grubudur. Hemen hemen bütün ağrı türleri için kullanımı uygundur. Güvenli olsa da kullanımına dikkat edilmelidir. Uzun süre yüksek doz alındığında bazı sakıncalar görülebilmektedir. Bunlar:
  • Erkek bebeklerde testosteron üretiminde yetersizlik. 
  • Testosteron yetersizliğine bağlı olarak çeşitli üreme sistemi sıkıntıları. 
  • Çocuklarda hiperaktivite ve dikkat bozukluğuna sebep olduğuna dair çalışmalar da bulunmaktadır.
Parasetamol grubu ağrı kesiciler, etkin değilse ya da kullanılamıyorsa non steroid antienflamatuar grubu ilaçlar da tercih edilebilmektedir. İlacın maddeleri plasenta aracılığıyla bebeğe geçebildiği için yüksek doz alımlarında bebeğin organları zarar görebilmektedir. Hamileliğin son üç ayında ise hiç kullanılmaması gerekmektedir. Ayrıca bu ilaç gruplarının hiçbiri doktor denetiminden uzak kullanılmamalıdır.

Ağrı Kesici Etkili Bitkilerin Kullanımı

Pek çok anne adayı, ağrı kesici ilaçlardan çekindiği için doğal olduğu düşünülen bitkisel karışımlara yönelmektedir. Ancak gebelikte ağrı kesici ilaç kullanımı ne kadar dikkat edilmesi gereken bir konu ise bu bitkisel çaylar da öyledir. Bu tarz yiyecek ve içeceklerin de içerdiği maddelerin ne gibi etkileri olduğu bilinmeden alınması önerilmez. 

Normalde size iyi gelen bu bitkiler, hamilelikte birtakım kötü etkiler bırakabilmektedir. Bebeğin ve annenin sağlığı için bu hususlara dikkat edilmeli, doktorun reçete ettiği ilaçların ya da bitkilerin dışına çıkılmamalıdır.

Post a Comment

Yazıya bir yorum yap

Daha yeni Daha eski