Çocuklarda Hemanjiom (Gül Lekesi, Doğum Lekesi, Melek Öpücüğü, Damar Beni)

Hemanjiom Gül Lekesi
Hemanjiom Gül Lekesi

Çocuklar ve Bebeklerde Hemanjiom Nedir?

Genellikle yeni doğan bebeklerde görülen halk arasında damar beni adını alan ve sıkça gül lekesi, doğum lekesi, melek öpücüğü, damar yumaklanması gibi isimler verilen hemanjiom, bir çeşit tümördür. Çocuklarda Hemanjiom sıklıkla görülebilir. Kız çocuklarında ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde görülme olasılığı daha yüksektir. Genetik altyapısı olsa da oluşma sebebi hakkında kesin bir bilgi yoktur.

Bebekler bu lekeler veya benlerle doğabilir ya da doğumdan sonra ilk birkaç ay içinde hemanjiom oluşabilir. Bir milimetre çapında küçük benler olabileceği gibi bütün bir uzvu saracak büyüklükte olabilirler. Ciltten kabarık olabileceği gibi kabarık olmayadabilir. Çocuklar üç dört yaşına gelene kadar birçoğu kendiliğinden kaybolur. Büyük bir çoğunluğu tedavi gerektirmez veya ucuz ve kolay bir tedavi ile iyileştirilebilir.
Ne zaman geçer? Tedavisi var mı? Bir zararı var mı? gibi sorular ailelerin kafasına takılanlar soruların başında geliyor. Biz de bu sorulara cevap vermeye çalışacağız.

Çocuk Hemanjiomlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Damar benleri genellikle yüz bölgesinde görülür. Çocuklarda Hemanjiom, büyüyorsa ve birçok yerde varsa tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu benler kılcal damarlarca zengindir ve tehlikeli kanamalara sebep olabilir. Ağız ve ağız içinde, diş etleri ve damakta, dilde olabilir, göz kapağında olup gözü kapayabilir. Bulunduğu bölgeye göre farklı riskli durumlar söz konusu olabilir.

Doğumdan sonraki ilk aylardan başlayarak hacimsel ve yüzeysel olarak artış gösteriyorlarsa mutlaka tedavi edilmelidir. Aynı zamanda iç organlarda ve iç dokularda da hemanjiomlar oluşabilir. Çoklu hemanjiomlarda mutlaka iç organlar ve dokularda incelenmelidir.

Doğumda olmayan, bir yaşına kadar ilerleyen hemanjiomlar daha sonra durur ve üç-dört yaşından sonra gerilemeye başlar. Dokuz-on yaşına kadar gerileme devam eder ve daha sonra durur. Koyu kırmızı rengi daha açık bir renk alır ve kabarıklığı söner. Hiç iz kalmayabilir.
Çocuklarda Hemanjiom
Çocuklarda Hemanjiom 

Çocuklarda Hemanjiom Tedavisi

Damar benlerinin oluşumuna, büyüklüğüne, bulunduğu yere ve risk yüzdeleri değerlendirerek tedavide kullanılacak yöntemlere karar verilmelidir.
  • İlaç tedavisi
  • Ameliyat 
  • Lazer tedavisi gibi yöntemler kullanılabilir.
İlaç tedavisinde; genellikle steroid cinsi ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar kesildiğinde benler tekrar büyümeye başlayabilir. Çocuklarda hemanjiom tedavisinde, tesadüfen keşfedilen, kırk yıldır tansiyon ilacı olarak kullanılan, yan etkileri iyi bilinen, yan etkileri tamamen ortadan kalkan bir ilaç ile son yıllarda olumlu gelişmeler kaydedildi ve çalışmalar yayınlandı.

Ameliyat tedavisinde; kanama riski yüksek olduğundan değerlendirmenin çok iyi yapılması gerekir. Lazer tedavisi; yüzeysel lekeler için oldukça uygun bir tedavi yöntemidir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Cilt üzerinde birden fazla yerde varsa karın içi organlar ve beyinde de var mı diye mutlaka kafa ve karın ultrasonu çekilmelidir.
  • Bu lekeler damar yumağı olduğu için travma ile kolay kanar oluşan kanama ise zor durur.
  • Karaciğerde olan hemanjiom ölümcül olabilmektedir.
  • Hemanjiom doğum sonrası gittikçe belirginleşir ve kabarıklaşır, 1 yaşta en belirgin halini alır. 2 yaşından sonra ise gittikçe azalarak 9 yaş gibi ise kaybolur. Bu yaşa kadar kaybolmayanlar ömür boyu kalırlar.
  • Eğer estetik açıdan bir problem oluşturmuyorsa, göz, buruna bası yapacak ya da beslenmeyi engelleyecek bir yerde değilse genellikle tedaviye gerek yoktur.
  • Raslantısal olarak kalp ilacı olan ilacın hemanjiomu gerilettiği ve yok ettiği anlaşılmış olup tedavide birinci seçenek olmuştur.
  • Tedavi için lekenin en çok büyüdüğü dönem olan ilk 1 yaş tedaviye başlanmalıdır.

Çocuklar ve Bebeklerde Hemanjiom Videosu

Post a Comment

Yazıya bir yorum yap

Daha yeni Daha eski