Gebelikte (Hamilelikte) Kabızlık

Gebelikte kabızlık
Gebelikte kabızlık
Gebelikte kabızlık neden olur? Hamilelikte kabızlık ne zaman başlar? Gebelikte kabızlığa ne/neler iyi gelir? Kabızlık için ilaç kullanılabilir mi? Gebelikte kabızlık için neler yapılabilir? Gebelikte kabızlık hakkında yukarıdaki sorulan cevabını sizlere anlatmaya çalışacağız.

GEBELİKTE KABIZLIK progesteron hormonunun etkisiyle gevşeyen kaslara ve büyüyen rahime bağılıdır. Bunların yanında beslenme şekli ve gebelikte kullanılan ilaçlarda kabızlığa neden olmaktadır.

Hamilelikte Kabızlık Neden Olur?

1- Sindirim sisteminin yavaşlaması: Gebelikte artan progesteron seviyesi düz kasların gevşemesine neden olur bu da bağırsaklar boyunca yiyeceklerin (sindirim sisteminin yavaşlamasına) geçişini yavaşlatır. Bu yavaşlıkta bağırsaktaki su emilimi arttırdığı için dışkı kuruyacak ve kabızlık olacaktır. Ayrıca bu olay gebelikte gaz ve hazımsızlık problemini de beraberinde getirmektedir. Tüm bunların yanında beslenme şeklinizde gebelikte kabızlığın bir  sebebidir.

2- Rahimin büyümesi: Gebeliğe bağlı olarak rahimin sürekli büyümesi sonucu karnınıza, barsaklarınıza ve diğer organlarınıza baskı yapması. Bu organların karın içerisinde sıkışmasına ve kabızlığa sebep olur.

3. Demir (kan) ve kalsiyum ilaçları: Gebelikte kullandığınız demir ve kalsiyum ilaçları kabızlığın bir diğer sebebidir. Bu ilaçları kullanmaya başladığınız andan itibaren bol su tüketmeye çalışmalısınız. (bkz. gebelikte demir ilaçları ve kullanımı). Yine gebelikte kalsiyum fazlalığı da kabızlığa neden olacaktır. Eğer aşırı kabızlık sorunu çekiyorsanız demir hapınızı değiştirmeniz gerekebilir bu konuyu doktorunuzla görüşmeyi ihmal etmeyin.

Dikkat tedavi edilmeyen kabızlık gebelikte hemorid'e neden olabilmektedir.

Hamilelikte kabızlık ne zaman başlar?

  • Kabızlık gebeliğin ilk haftalarından itibaren başlayabilir. Ancak progesteron hormonun en yüksek olduğu dönemler 9-32 hafta arası kabızlık daha fazla görülür.
  • Gebeliğin 12. haftasından itibaren gebelik boyunca demir ilacı kullanılacağı için 12. haftadan itibaren daha fazla görülmeye başlar.

Hamilelikte Kabızlık Nasıl Önlenir? (Ne İyi Gelir?)

Gebelikte kabızlığı önlemek ya da hafifletmek için neler yapılabilir. 

1- Lif içerikli beslenme: Günlük ortama 25-35 lif içerikli gıda tüketmelisiniz.  Meyve, sebze, tam tahıllı gıdalar, kuru erik, kayısı, baklagiller veya kurutulmuş meyvelerde yüksek oranda lif bulunur. Bu ürünleri tüketmek kabızlığa iyi gelmektedir.

2- Sıvı tüketiminizi arttırın: Günlük ortalama 10-12 bardak (2-2,5 litre) sıvı tüketmeye özen gösterin. 

3- Düzenli egzersiz yapın: Hareket etmeye ve yürümeye vakit ayırmanız barsakların çalışmasına yardımcı olur. Yarım saat yürümek sizi rahatlatacaktır. Bunu haftada 3 kez yapabilirsiniz.

4- İlaçlarınızı değiştirebilirsiniz: Bazı demir ilaçları kabızlığı tetiklediği için doktorunuzdan demir ilacınızı değiştirmesini isteyebilirsiniz.

5- Öğün sayısını arttırın: Günde 3 öğün tıka basa yemek yerine ara öğünler halinde öğün sayınızı günde 6'ya kadar çıkartabilirsiniz. Ayrıca besinleri iyice çiğnemekte kabızlığa iyi gelmektedir.

Gebelikte Kabızlık Bebeği Etkiler Mi?

Bebek için herhangi bir sorun olmayacaktır. Ancak anne adayı hemoroid olma ihtimaline karşın doktoruyla bu durumu konuşmayı ihmal etmemelidir.

Kabızlığa İyi Gelen Besinler/Yiyecekler

  • İncir, kayısı, elma, üzüm, pırasa, lahana, havuç, ıspanak, meyve suyu, zeytin yağı, keten tohumu, kefir, badem, bezelye, brokoli

Gebelikte Kabızlık Konulu Videolar

Kaynaklar:
1- https://wehavekids.com/having-baby/How-to-Relieve-Pregnancy-Constipation
2- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3418980/#b2-0580836

Post a Comment

Yazıya bir yorum yap

Daha yeni Daha eski