Gebelikte Uzak Durulması Gereken Besinler - Asla Tüketme -


Gebelik süreci boyunca hem anne adayı olarak sizlerin hemde bebeğinizin tüm hayatı boyunca sağıklı bir yaşam sürebilmesi için anne adaylarının bazı besinlerden uzak durulması gerekmektedir.

Acaba neler yersem yaralı olur? Nelerden uzak durmalıyım, hangi besinler zararlı? gibi sorular bir çok anne adayının kafasını kurcalamaktadır. Bu yazımızda anne adaylarının hamilelik sürecinde kafalarını kurcalayan sorulara cevap vereceğiz.

Herkesin hamilelik süreci aynı değildir onun için öncelikle doktorunuzun tavsiyelerine uymalısınız. 

Hamilelikte uzak durulması gereken besinler

1- Çiğ ya da az pişmiş yumurta: Hamilelik buyunca yumurta tüketilmesi gereken besinlerin başında gelse de az pişmiş ya da çiğ yumurta uzak durulması gereken besinlerin başında yer almaktadır. Çiğ yumurtada bulanan salmonella adlı bakteri, anne ve bebekte enfeksiyon riski ortaya çıkartmaktadır. Az pişmiş ya da çiğ yumurta tüketmemeye özen göstermelisiniz, dışarıda yediğiniz gıdalarda da az pişmiş yumurta olamamasına dikkat ediniz. Mayonez yapımında yumurta kullanıldığı için tüketmemeye özen gösterin.

2- Pastörize olamayan süt ve süt ürünleri: Pastörize olmamış süt ve peynir gibi gıdalarda listeria adlı bakterinin bulunma ihtimali olduğundan düşük ya da erken doğum sebebi olabilmektedir. 

3- İşlenmiş ya da az pişmiş et: Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş ya da az pişmiş et ürünlerin toksoplazma adı verilen enfeksiyona neden olabilmektedir. Bu da erken doğum ya da düşük riskine neden olduğu için çiğ ya da az pişmiş etlerden uzak durmalısınız. Çiğ köfte gibi. 

4-  Sakatatlar:  Bakteri taşıma riski fazla olduğundan hamilelikte pek önerilmez.

5- kabuklu deniz ürünleri: salmonella bakterisi riski taşıdığı için pek önerilmez. Midye, istiridye ve karides gibi.

6- Bitki Çayları: Doktorunuzun onayı olmadan bitki çaylarını tüketmemeniz önerilir.

7- Hamilelikte Sigara, Alkol Tüketimi:

8- Hamilelikte Kafein Tüketimi: 

9- Dip balıkları: Hamilelik süresince balık her ne kadar faydalı olsa da Uskumru, kılıç balığı gibi dip balıkları metal zehirlenmelere yol açabileceği için tüketilmemesi gerekir.

10- Katkı maddesi içeren besinler: Ketçap, oralet, hazır çorba gibi boya ve katkı maddesi içeren hazır yiyecekler.

Haftanın hatırlatıcıları ve okuma önerileri

Daha yeni Daha eski