16 Haftalık Hamilelik (Gebelik)


Sevgili anne adayı! artık 16 haftalık gebesin, gebelik daha da heyecan verici bir hale geliyor. Bebeğinizin hareketini hissetmek oldukça sizi oldukça heycanlandıracak bir gelişme olabilir. Yine bu hafta cinsiyet öğrenme haftası ve bebeğinizi artık sizi duyuyor.

Gebeliğin 16. haftasında bebek:

Bebeğinizin boyu ortalamam 17 cm, ağırlığı ise 100 gram
Bebeğinizin bu hafta bol bol hareket eder. Eğer ilk gebeliğinizin değilse artık hareketlerini hissedebilirsiniz. İlk gebeliğiniz ise hareketleri hissetmek için 21. haftayı beklemeniz gerekebilir.

Bebeğiniz artık başını dik tutabiliyor. el ve ayak tırnakları uzamaya devam ediyor. Kulak ve gözleri ön kısma gelerek asıl yerini aldı. 

Genellikle 16-19 hafta arası yapılan üçlü test bu hafta yapılabilir. (Eğer ikili testiniz normal çıkmışsa doktorunuz  3. teste ihtiyaç duymayabilir)

Gebeliğin 16. Haftasında bebeğin cinsiyeti kesinleşir. Her ne kadar 13. haftadan itibaren tahmin edilebilse de cinsiyetin kesinleştiği hafta 16. haftadır. Artık alışverişe ve isim aramaya başlayabilirsiniz. :) 

Hamileliğin 16. haftasında annedeki değişiklikler

Daha büyük göğüsler, Sırt ağrıları, Kabızlık, Kuru kaşıntılı hassas gözler , Parlayan cilt bu haftanın kısa özetidir.
Cilt Lekeleri: Bu haftadan itibaren cilt lekelenmeleri oluşmaya başlayabilir, lekelenmeleri önlemek için güneş ışığından mümkün mertebe uzak durmalısınız. Cilt lekelerini önlemek için güneş kremleri kullanabilirsiniz.

Burun kanamaları ve nefes darlığı: Vücudunuzdaki kan miktarı arttığı için burun kanamaları, artan oksijen ihtiyacından dolayı ise nefes darlığı çekmeniz gayet normaldir. Sol tarafınıza yapmak nefes darlığı sorunuza çare olabilir. 

Belirginleşen kılcal damarlar:  Bu hafta özellikle bacaklarınızdaki kılcal damarların belirginleşmesi yine normal bir olaydır.

Haftanın hatırlatıcıları ve okuma önerileri

16 haftalık gebelik videosu:

16 haftalık gebelik ultrason görüntüleri

16.hafta gebelik görüntüsü
16.hafta gebelik görüntüsü

16.hafta gebelik görüntüsü
16.hafta gebelik görüntüsü
Daha yeni Daha eski