Doğumdan Ne Kadar Sonra Korunmaya Başlamalıyım?

Emzirme Gebelikten Korur Mu?

Emzirme, gebelikten kısmen korur. Fakat gece dahil çok düzenli emziren kadınlarda yüksek oranda korunma sağlayabilir. Emzirdiğiniz sürece korunmanıza gerek yok demek katiyen yanlış olur. Bu yüzden, gece dahil çok düzenli emzirenlerde, hiçbir katı ve sıvı ek gıda vermeyenlerde, doğumdan 6 ay sonrasına kadar emzirmek gebelikten koruyabilir demek daha doğru olacaktır. Aralıklı ya da düzensiz emziren anneler ve bebeğine ek gıda verenlerde emzirmek güvenli olarak korumaz. Bu sebepten dolayı doğumdan 3 hafta sonra uygun bir yöntemle korunmaya başlamalıdır. Aksi taktirde emzirirken de hamile kalabilirsiniz. Peki doğumdan ne kadar sonra korunmaya başlamalıyım? Sorusunun cevabı tam olarak nedir?

Doğum Sonrası Hangi Koruma Yöntemleri Kullanılabilir?

İki gebelik arasında olması gereken ideal süre 2 yıldır. Bu sebepten dolayı doğumdan hemen sonra sağlıklı bir korunma yöntemi seçip uygulanmalıdır. Bebeğinizi emzirmeyi düşünüyorsanız ve hap ile korunmayı tercih ediyorsanız, doğumdan bir hafta sonra sütü kesmeyen ve bebeğe zarar vermeyen mini hapları kullanmaya başlayabilirsiniz. Mini haplar her gün, günde 1 tane aynı saatte alınmalıdır. Fakat henüz ülkemizde bu mini haplardan bulunmamaktadır. Herhangi bir nedenle bebeğinizi emzirmiyorsanız ve doğumdan ne kadar sonra korunmaya başlamalıyım? Diye düşünüyorsanız; normal korunma haplarına doğumdan 21 gün sonra başlayabilirsiniz. Bu hapları da yine her gün aynı saatte içmeniz gerekmektedir.

Spiral ile korunmak isteyenler anneler ise, doğumdan 6 hafta sonra doktor kontrolünde kullanabilirler. Adet görmek şart değildir ve doktor herhangi bir sakınca görmüyorsa zaten gebe kalmak istemeyen hastasına önerecektir. Emziren anneler için 3 aylık iğne enjeksiyonu yöntemi, doktor kontrolünde yapılabilir. Bu enjeksiyonu doğumdan 6 hafta sonra adetli olun ya da olmayın yaptırabilirsiniz. Doğumdan 6 hafta sonra da yine gebe kalmamak için deri altı implantı uygulanabilir.

Doğum Sonrası En Etkili Korunma Yöntemi

Doğumdan sonra yeniden gebe kalmak istemiyor ve bu durumdan tam anlamıyla korunmak istiyorsanız en etkili yöntem tüp bağlamadır. Artık doğumdan ne kadar sonra korunmaya başlamalıyım? Diye düşünmemek ve bir daha gebelik istemeyen kadın doğumdan 48 saat sonra veya 6 hafta sonra tüplerini bağlatabilmektedir. Bu tüpleri ufak bir cerrahi müdahale ile bağlanır. Tüplerin bağlanması yalnızca ovum ile spermiumun karşılaşmasını önler. Eşlerin cinsel yaşamını herhangi bir şekilde etkilemez. Kadının adet düzenini bozmaz ya da engellemez. Ayrıca düşünüldüğü gibi erken menopoza neden olmaz ve bu yöntem en etkili korunma yöntemidir.

Post a Comment

Yazıya bir yorum yap

Daha yeni Daha eski