Bebeğin Suyun (Polihidramnios) Fazla Ya da Az Olması (Oligohidramnios)

Amniyon kesesi hamilelik döneminde bebeğin içinde yüzdüğü ve gelişimini tamamladığı, doğuma kadar yaşadığı rahimdeki bölümdür. Amniyon ise bu kese içinde bulunan sıvıdır. Bu sıvı bebeğin sorunsuz bir şekilde büyümesine yardım etmektedir. Aynı zamanda bazı organların gelişmesine bu sıvı yardımcı olmaktadır. Bebeğin motor ve beyin gelişiminde bu sıvının önemli katkısı vardır. Dışarıdan gelen etkilere karşı (ses, ışık, basınç ve darbe) bebeği korumaktadır. Bebeğin vücut içindeki ısısını dengede tutmaktadır. Amniyo sıvısı bebeğin duyu organlarının gelişimini desteklemektedir. Bebeğin suyunun fazla olması ya da az olması bazı olumsuz durumlara neden olabilmektedir. Hamilelik boyuncu rutin kontrollerde bu sıvının durumu kontrol edilmektedir. Hamilelik boyuca bebeğin anne karnındaki durumu ultrason yardımı ile takip edilmektedir.

Hamilelik Suyunun Azalması

Hamilelik boyunca amniyo sıvısı azalması farklı nedenlere bağlı olarak görülebilmektedir. Bebeğe bağlı nedenlerin yanında anneye bağlı nedenler ve plasentaya bağlı nedenler bu sıvının azalmasına neden olabilmektedir. Bebeğin suyu azalırsa bebeğin akciğer ve sindirim sistemi gelişimi eksik kalabilmektedir. Bebeğin kas ve kemik sistemi ile alakalı sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Enfeksiyon direnci düşen bebekte enfeksiyona yakalanma riski artabilmektedir. Bebeğin oksijen ihtiyacı eksik kalabilmektedir. Bebeğin suyunun fazla ya da az olması sorunu tedavi edilebilecek bir sorundur. Anne karnındaki bebeğin suyunun arttırılması için;
  • Günlük tüketilen su miktarı arttırılabilir. 
  • Sıvı gıdaların çokça tüketilmesi gerekmektedir. 
  • Beslenme kalitesi bu suyun arttırılmasına etkendir. 
  • Anne adayı bol bol istirahat ederek sorunun artmasını önleyebilmektedir.

Hamilelik Suyunun Fazla Olması

Hamilelik suyunun fazla olduğunu gösteren durumlar; hamilelik süresine aşırı kilo artışı, karın büyüklüğünün aşırı olması, vücut şişmesi, nefes darlığı, mide problemleri, karnın şişmesi ve gerilmesi, idrar üretiminin azalması, kabızlık belli başlı belirtilerdir. Hamilelikte suyun fazla ya da az olması tedavi edilebilmektedir. Suyun fazla olduğu durumlarda, doktor fazla sıvıyı rahimden çıkarabilmektedir. Yine doktor tarafından uygulanan ilaçlı tedavi bu suyun azalmasına yardımcı olmaktadır. Bu süreç doktor kontrolü altında yürütülmektedir. Aynı zamanda az yemek yemek ve bolca dinlenmek bu sürede yardımcı olan önerilerdir.

Post a Comment

Yazıya bir yorum yap

Daha yeni Daha eski