Boş Gebelik Nedir?

Boş Gebelik
Boş Gebelik
Boş Gebelik Nedir?: Gebenin kesesinin oluşup rahime yerleşip ondan sonra devam etmeyişidir. Kısaca emriyonun oluşmaması. Gebeliğin sağlıklı ilerlememesi demektir.
Gebelik kesesi var ama içinde bebek yoktur. Boş gebelikte de tıpkı gebelikteki tüm belirtiler (baş dönmesi, mide bulantısı ....)  oluşur.

# Ultrasonla bebek ve kalp atımlarının  görülmesi gereken haftalarda, gebelik kesesinin boş olarak görülmesi boş gebelik olarak tanımlanır. Halk arasındaki adı su gebeliğidir. Tıbbı adı anembrionik gebelik, blighted ovomdur.

Genelde dış gebelik ile karıştırılmaktadır. Dış gebelik ve boş gebelik birbirinden tamamen farklı durumlardır. Dış gebelik, adında da anlaşılacağı üzere rahim dışında oluşan gebeliktir. Boş gebelik ise rahim içinde ama sağlıksız bir gebeliktir.

Ne Zaman Anlaşılır: Ultrasonla kalp atışlarının dinleneceği hafta herhangi bir kalp atışı ile karşılaşılmayınca boş gebelik olduğu anlaşılır.

Nasıl oluşur: Sebebi pek bilinmemekle birlikte kromozomla yanlış birleşme kaynaklıdır. Devam etse bile sağlıksız olacak bebekten bahsedebiliriz.

Tedavisinde neler yapılır: Bazen gebelik kendiliğinden son bulur. Bazı durumlarda ise tıbbı yöntemlerle (kürtaj) sonlandırılır.

Öneriler: Boş gebelik tekrar edecek diye kesin bir kural yoktur. Boş gebelik sonrası anne adayı yeniden sağlıklı bir hamilelik geçirip çocuk sahibi olabilir.

Post a Comment

Yazıya bir yorum yap

Daha yeni Daha eski