Yenidoğan Sarılığı

Yenidoğan Sarılığı
Yenidoğan bebeklerin %97'sinde doğumdan sonraki 2. gün itibarı ile kandaki bilirubin oranının artması sonucu görülen bir tür hastalık çeşididir.

Bebeklerde görülen yenidoğan sarılığı, tedavisi ve ne kadar zamanda geçer sorularınıza ve daha fazlasına dair ipucunu yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Yenidoğan Sarılığı Nedir?

Bebeğin vücudundaki bilirubin miktarının artması sonucu ortaya çıkan, zamanında doğan bebeklerin %50-60'ında, erken doğan bebeklerin ise %80'inde görülür. Bilirubin yetişkinlerde %1'in altındadır.

Bilirübin  "konjuge bilirübine" dönüştürülerek vücuttan dışkı yoluyla atılır. Ancak yenidoğan bebeklerde karaciğer  gelişmediği için bilirübin'in vücuttan atılması zor olmaktadır. Bu da sarılık miktarının giderek arttırmaktadır. 

Bebeğin kol, bacak, gözünün ve tüm vücudunun sararması sarılık olduğu anlamına gelse de tam teşhis için kan testi ile kandaki bilirübin değerine bakmak gerekmektedir. Biliribün değeri 5 mg/dg üzerindeki bebeklere sarılık teşhisi konur. 

Sarılık Belirtileri: Cilt ve gözlerin sararması ve bazı durumlarda aşırı uyku başlıca belirtilerindendir. 

Yenidoğan Sarılığı Ne Zaman Görülür?

Doğumun ilk 24 saatinden itibaren başlayarak 2 hafta kadar sürebilmektedir. 
Yenidoğan sarılığı gün be gün takip edilmeli eğer artamaya devam ederse tedavi edilmelidir. 

Yenidoğan Sarılığı Tedavisi

Hafif sarılık genellikle kendiliğinden bebeğin karaciğeri olgunlaştıkça kendiliğinden geçmektedir. Anne bebeğini uykudan uyandırarak sık sık emzirmelidir. Sarılığı atlatmanın en hızlı yolu anne sütüdür. Bebek anne sütünü içmek istemese bile mutlaka emzirilmelidir. Aynı zamanda bebeği bol ışıklı bir yere koymakta tedaviye yardımcı olmaktadır. 

Sarılık seviyesi şiddetli bir düzeye ulaşmışsa fototerapi tedavisi gerektirebilir. Fototerapi, bebekteki bilirübini parçalamak için hastane gözetimindeki ışık tedavisidir. Fototerapi tedavisi sonucu sarılık hala geçmiyorsa kan değişimi gerekebilir.

  • [message]
    • Dikkat
      • Yapılması gereken ilk ve en önemli şey bebeğin anne sütüyle doyurulmasıdır. Günde ortalama 8-12 kez emzirilmelidir. Eğer anne sütü yeterli değilse mama takviyesi yapılmalıdır.
  yenidoğan sarılığı bilirubin çizelgesi/değerleri
yenidoğan sarılığı bilirubin çizelgesi/değerleri *

Yenidoğan Sarılığı  Önlemek için Yapılabilecekler

  • Bebek doğar doğmaz bol bol emzirilmeli.
  • İyi beslenmeyen  bebeklerde sarılık artacaktır.
  • Sarılık doğum sonrası 2-5. günlerde en yüksek seviyeye ulaşmaktadır. Ondan dolayı doğum sonrası 48 saat içinde mutlaka çocuk doktoruna muayene ettirilmelidir.
  • Eğer anne sütü az ve yetmiyorsa mutlaka mama takviyesi yapılmalı ve bebek doyurulmalıdır.
  • Bebek ne kadar iyi beslenirse o kadar çok tuvaletini yapar ve sarılığını atar.
  • 2 haftadan daha uzun süren sarılıklarda mutlaka doktora başvurmalısınız. Tahlil yapılması gerekebilir.

Yenidoğan Sarılığı Video




Post a Comment

Yazıya bir yorum yap

Daha yeni Daha eski