6. Hastalık |
- 6. hastalık nedir?
- 6. Hastalık büyüklere ve bebeklere bulaşır mı?
- 6. Hastalık Bulaşır mı?
- 6. Hastalık belirtileri nelerdir?
- Tedavisi Nasıldır?
Başlıkları yer almaktadır.
6. Hastalık Nedir?
Altıncı hastalık, genellikle kış ayalarında 6 ay ile 3 yaş arasında görülen ateş ve döküntülere neden olabilen, yaygın, hafif ve viral bir enfeksiyondur. Hastalık etkeni Human Herpes virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Kuluçka süresi 5-15 gündür.
- Yüksek ateşle başlayıp vücutta kızarıklıklarla devam eden hastalık çocukları yatağa düşürebilir.
- Çocukların %95 2 yaşın kadar bu hastalığa yakalanır. Bu hastalığı 1. kez geçiren çocuk bağışıklık kazanır ve ömür boyu bir daha bu hastalığa yakalanmaz.
Altıncı Hastalık Belirtileri nelerdir?
Yüksek Ateş: Nezle, soğuk algınlığı belirtileri ile başlayıp bebeğin atesi aniden 39,5-40,5 arasına çıkar. Yüksek ateş 3-4 gün sürer. Yüksek ateşe rağmen çocuk uyanık ve aktiftir. Huzursuzluk, huysuzluk, el ve ayaklarda titreme, iştahsızlık, burun akıntısı, ishal ve öksürük görülebilir.
Ateş genellikle 4. günün sonunda kaybolur. Ateşin düşmesi ile vücutta pembe ufak ufak sivilceler meydana gelir. Ateşi düşer döküntü başlar.
Döküntüler pembe, kırmızı renkte ve parmağınızla baskı uygulayıp çektiğinizde solar. Döküntü karın, göğüs kısmından başlar kol, bacak, boyun ve yüze yayılır. En geç 2-3 gün içinde iz bırakmadan, soyulma olmadan kendiliğinden kaybolur.
6. Hastalık Bulaşır mı?
Hastanın hapşırması, öksürmesi, tıksırması ve solunum yolu ile bulaşır. Hasta olan çocuğu kalabalık ortamlardan uzak tutmak gerekmektedir. Ayrıca hijyen önem arz etmektedir. Bebekle ilgilenen kişinin ellerini sürekli temiz tutması önem arz etmektedir. Kısaca hasta ile aynı ortamda bulunan herkese bulaşabilir.
Tedavisi ve Neler Yapmalı
- Hastalığın bir tedavisi yoktur, tedavi semptomatiktir yani ateş düşürücü, iyi beslenme, bol sıvı takviyesi yeterlidir, kendiliğinden vücut bağışıklık kazanarak düzelir.
- Ateşi 39 ve üzeri olduğunda ateşini düşürün.
- Bebeğin bol sıvı almasını sağlayın. (anne sütü, su, mama)
- Antibiyotikler verilmez çünkü antibiyotikler virüsleri tedavi etmez.
- Viral bir enfeksiyon olduğundan tedavide antibiyotiğin yeri yoktur!!!
- Hastalık bir kez geçirilince ömür boyu kalıcı bağışıklık bırakır.
- Döküntüler pembe renklidir ve gövdeden başlayıp kollara yayılır.Birkaç güne döküntüler kaybolur ve iz bırakmaz.
- Damlacık yolu yani tükürükle kolay bir şekilde bulaştığından aynı ortamda bulunan çocuklara kolayca bulaşır.
- Korunma açısından hijyene dikkat edilmeli dokunulan yerler dezenfektanla temizlenmeli, el ve yüz bol bol sabunlanmalıdır.
- Dehidrasyonu önlemek için bol miktarda sıvı verin ve çocuğunuzu daha rahat bir hale getirmeye yardımcı olmak için parasetamol kullanılabilir.
Yorum Gönder
Yazıya bir yorum yap