Hamileliğin İlk 3 Ayında Annedeki Değişiklikler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

gebelik şikayeti
1. Trimesterde Görülen Değişklikler
Gebeliğin ilk 3. aylık döneminde (1. trimester) anne adayında meydana gelen değişiklikler nelerdir? Anne adayları nelere dikkat etmelidir? Beslenmeleri nasıl olmalıdır? Nelerden uzak durmalıdır? Yapılmaması gerekenler nelerdir?

Neredeyse tüm anne adayı gebeliğin ilk aylarında  yukarıdaki sorulara cevap aramaktadır. Mide bulantıları, kusmalar, ağrılar, kanamalar ve yorgunluk sizi yıldırmasın. Büyük ihtimalle tüm bu sorunlarınız bir kaç hafta içinde, çoğunluğu 2. trimesterde azalarak kaybolacaktır.

Sabretmeye çalışarak  gebeliğin tadını çıkarmaya bakın. :)

1- Daha Büyük ve Hassas Göğüsler

Vücutta meydana gelen hormonal değişikliğe bağlı olarak göğüsleriniz büyümeye başladı bile. Büyümenin yanı sıra ağrılar, kaşıntılar görülmesi gayet normal bir durumdur. Ayrıca ilerleyen gebelik aylarında göğüste renk değişimi ve damarlanmalar olacaktır. Özellikle meme ucu bölgesi kahverengi bir hal alacaktır. 

Neyse ki ikinci trimesterden itibaren göğüs ağrılarınız kaybolmaya başlayacaktır. 

2- Sık Tuvalete (idrara) Çıkma

Vücudunuz gebeliğe alışmak için çok fazla sıvı üretmeye başladı bile. Artık böbrekleriniz daha hızlı çalışıyor. ilk 12 hafta çok fazla tuvalet ihtiyacınız olacak ama endişelenmeyin 2. trimesterde biraz olsun rahatlayacaksınız.

Tüm tuvalet sorunuza rağmen su içmeyi asla bırakmayın. Gebelikte su bol sıvı lamaya çok ama çok dikkat etmelisiniz. Gebelikte su ile ilgili daha detaylı bilgiyi  GEBELİKTE SU TÜKETİMİ makalemizden okuyabilirsiniz. 

3- Aşırı Yorgunluk

Tabi ki aşırı yorgunluk. Hamileyken dinlenirken bile vücudunuz normal zamandan daha fazla efor sarf ediyor. Özellikle ilk 12 hafta boyunca daha fazla uyuma ihtiyacı hissedeceksin. Gün içinde kestirerek uykunuzu yenmeye çalışabilirsiniz. Oturup ayaklarınızı uzatarak dinlenebilirsiniz. 

4- Mide Bulantısı

Özellikle sabahları mide bulantısı ve iştahsızlık görülmesi gayet normal bir durumdur. Merak etmeyin 12. haftadan sonra mide bulantılarınız giderek azalacaktır. Bulantıları azaltmak için gün içinde kraker, bisküvi, ekmek gibi atıştırmalıklar yiyebilirsiniz. Az az sık beslenmeyi deneyebilirsiniz. Aynı zamanda aşırı baharatlı, yağlı gıdalardan uzak durmaya çalışın. Daha fazla bilgi için  GEBELİK ŞİKAYETLERİ başlığındaki mide bulantısı yazımızı okuyabilirsiniz. 

5- Sırt Ağrıları

Bebeğinizi taşımak için vücudunuzda bir takım kemikler ve kaslar büyüyor ve genişliyor buna bağlı olarak bel, kaburga ve leğen kemiklerinizde ağrılar hissedebilirsiniz. Merak etmeyin 2. trimesterde bu ağrılar azalacaktır.

Ayrıca Gebelikte (Hamilelikte) Sık görülen Şikayetler makalemizi de okumanızı tavsiye ederiz.

Post a Comment

Yazıya bir yorum yap

Daha yeni Daha eski