19 Haftalık Hamilelik (Gebelik)


Sevgili anne adayı gebeliğin 19. haftasına ulaştık. Her hafta yeni bir merakla bu haftaya ulaştın. Gelişmeler hamilelik boyu sürekli devam ettiği için doğuma kadar her hafta bir heyecan bekliyor seni bu haftanın merakı da bebeğimin hareketlerini hissedebilecek miyim?

Gebeliğin 19. haftasında bebek:

Bebeğinizin boyu 23 cm, ağırlığı ise 210 gram oldu. 
Bu hafta deri üzerinde Vernix caseosa denilen  koruyucu bir katman deri üzerinde oluşmaya başladı. Bu madde beyaz kremsi bir yapıya sahip olan madde bebeğinizin cildini kaplayacak ve hamilelik boyunca ve amnion sıvısına sürekli temastan ve sürtünmelerden koruyacak. Bir kaç saat su içerisinde kalsanız cildiniz muhtemelen buruşacak ve zarar görecektir. Bu Vernix caseosa denilen madde bebeği tam olarak bu buruşukluklardan ve zararlardan koruyor. 

Bebeğiniz artık sizi duyabiliyor. Sizden gelen sesleri henüz anlamasa bile artık hissediyor. 26. haftadan itibaren sizi tam olarak duymaya başlacaktır. 

19. haftadan itibaren artık eski kımılda hareketleri yerini minik tekmeleme, sıçramalara bıraktı. Hatta bebeğiniz hıçkırıyor.  Esneme, hıçkırma, ekşitme gibi yüz mimikleri yapabilir.

Gebeliğin 19. haftasında annedeki değişiklikler

Cilt Sorunları: Cilt kurulukları, cilt lekeleri, çatlaklar ve kaşıntılar bu hafta normaldir. Bu sorunlarla baş etmek için bol sıvı tüketmeye özen gösterin. Ayrıca çatlak kremleri, badem yağları kullanarak bu sorunlarla baş edebilirsiniz. 

Karın, kasık ağrıları: Bebeğin ve rahimin hızla büyümesine bağı olduğu için ağrılar normaldir. Rahat giysiler giymeye ve rahat uyumaya özen gösterin. Bu haftalardan itibaren sol yana yatılması tavsiye edilir. 

Baş dönmesi: Kan basıncının düşmesine bağlı olarak görülür ve  normaldir. 

Kramplar: Bu haftalarda oluşan kramplar sizi uykularınızdan edecek şiddette olabilir. Kramları önlemek için bacağınızı uzatabilir, masajlar yapabilir hatta hamile pilatesi yapabilirsiniz. 

19. hafta ile ilgili kısa soru cevaplar köşesi

Bebeğin büyüklüğü ne kadar: 23 cm 
Bebeğin kilosu ne kadar?: 210 gram 
19 Hafta Gebelik Kaç Aylık olur? : 4 Aylık 13 günlük gebesiniz.
19 haftalık gebelik anne: Cilt sorunları, deri çatlakları, baş dönmesi bu haftanın genel belirtileridir. 
19 haftalık bebek kaç gramdır: 210 gram
19 haftalık bebek hareketleri hissedilir mi: Daha önce gebelik geçirdiyseniz hissedebilirsiniz. Eğer ilk gebeliğiniz ise hareketlerini hissetmek için 20. haftayı beklemeniz gerekmektedir.

Haftanın hatırlatıcıları ve okuma önerileri

19 haftalık gebelik videosu:

..

19 haftalık gebelik ultrason görüntüleri

19 haftalık gebelik ultrason görüntüleri
19 haftalık gebelik ultrason görüntüleri

19 haftalık gebelik ultrason görüntüleri
19 haftalık gebelik ultrason görüntüleri

Daha yeni Daha eski