4 Haftalık Gebelik (Hamilelik)


4 Haftalık Gebelik (Hamilelik)
Gebelikte 4. hafta artık hamileliğinizi kan ve idrar testi ile gebeliğin net bir şekilde anlaşıldığı haftadır. 4. haftalık hamilelikte bebeğinizin boyu ultrason ile görülemeyecek kadar küçük  1mm civarındadır.  

Hamileliğin 4. haftasında bebeğin gelişimi

Bebeğin boyu en fazla 1 mm'dir. Bu haftadan itibaren 10 haftaya kadar yalnızca bebeğinizin kalbi ve kafası (beyin) oluşmaya başlıyor. 10 haftadan itibaren ise bebeğin iç organları da oluşmaya başlayacaktır. kalp atışları henüz duyulamaz. 

Hamileliğin 4. haftasında anne

Meme uçlarında hassasiyet, kalp atışlarında hızlanma olur. Anne adayı artık daha dikkatli beslenmeli, kullanıyorsa sigarayı bırakmalı, kafeinden uzaklaşmalı,  yorucu, stresli işlerden durulmalıdır. Hamileliğin 4. haftasında anne kendisini yorgun hisseder.

Bu haftadan itibaren düzenli olarak doktorunuza mutlaka gitmeli ve verdiği ilaçları (vitamin vb) mutlaka kullanmalısınız.

4. haftada bebeğin yerleşimine bağlı olarak lekelenme olabilir.

Hamileliğin 4. haftasında annenin beslenmesi

Günlük yaşamınızdaki beslenmenize aynen devam edebilirsiniz bebek var diye 2 kişilik yemeye gerek yoktur.  Meyve ve sebze mutlaka tüketilmeli. Bol su tüketilmeli. Çiğ ya da az pişmiş  et, yumurta, çiğ köfte vb. yememelisiniz. Farklı türden mevsim sebzelerini (yeşillikler) tüketmeye özen göstermelisiniz. Ani hareketlerden uzak durulmalıdır. 

Bitkisel çaylar tüketmemeye özen göstermelisiniz. Özellikle idrar söktürücü, damar genişletici çaylar içmemeye özen gösterilmesi gerekiyor. Karışık bitki çayı içmemelisiniz. Uzun süre aç kalmamak önem arz ediyor. Ara öğün yapmalısınız ve ara öğünlerde kuru yemiş, meyve gibi atıştırmalıklar yenmelidir. 

Hamilelikte beslenme ile ilgili daha detaylı bilgi için tıklayınız: hamilelikte beslenme adlı konumuza bakabilirsiniz.

Hamileliğin 4. haftası konusunu tamamladık. Hafta hafta hamilelik(gebelik) takibi konumuza giderek  hamileliğinizi hafta hafta  takip edebilirsiniz.

Ayrıca 4. hafta ile videoyu izleyerek devam edebilirsiniz.


Daha yeni Daha eski